De vele voordelen van minder eten (detox, sap vasten, intermitterend vasten)

powerdetoxen

‘DE VOORDELEN VAN VASTEN’

Het meest voor de hand liggende voordeel van vasten is gewichtsverlies. Er zijn echter nog een groot aantal voordelen, waarvan er vele vóór de moderne tijd algemeen bekend waren.

Vroeger was het gebruikelijk dat mensen een bepaalde periode vasten voor gezondheidsvoordelen.

Deze vastenperiodes werden vaak ‘reinigingen’, ‘ontgiftingen’ of ‘zuiveringen’ genoemd en mensen geloofden dat ze hun lichaam van gifstoffen zouden zuiveren en verjongen.

Ze hadden meer gelijk dan ze wisten.

Vasten:
Verbetert mentale helderheid en concentratie
Veroorzaakt verlies van gewicht en lichaamsvet
Verlaagt de bloedsuikerspiegel
Verbetert de insulinegevoeligheid
Verhoogt energie
Verbetert de vetverbranding
Verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed
Voorkomt de ziekte van Alzheimer
Verlengt de levensduur
Keert verouderingsproces om
Vermindert ontsteking

Verder op deze website zullen we meer over deze gezondheidsvoordelen praten. Maar waarom is vasten beter dan anders diëten? We zullen in dit hoofdstuk kijken naar de voordelen van vasten.

‘Diëten mislukken’

‘Ik hoefde het wiel niet opnieuw uit te vinden. Mensen voelen zich altijd aangetrokken tot de nieuwste en beste dieettrend, het volgende superfood, zoals quinoa, acaibessen of boerenkoolchips.

Maar wat zijn de kansen dat we, na duizenden jaren menselijke geschiedenis, nu de “next great thing” zullen vinden? Het ding waar we niet zonder kunnen, ondanks dat we duizenden jaren zonder hebben geleefd?

Vasten is de oudste dieetinterventie ter wereld. Het is heel anders dan alle andere voedingsstrategieën. Het is niet de nieuwste en beste, maar de beproefde. Het is niet iets om te doen, maar iets om niet te doen.

Omdat het in veel belangrijke opzichten verschilt van conventionele diëten, heeft vasten veel duidelijke voordelen.

‘Voordeel #1: het is simpel’

‘Diëten kunnen mislukken omdat ze niet effectief zijn. Maar ze falen net zo zeker als mensen ze niet kunnen volgen. Het meest voor de hand liggende voordeel van vasten is dat het door zijn eenvoud effectief is. Als het om voedingsregels gaat, geldt: hoe eenvoudiger, hoe beter.’

‘Voordeel #2: het is goedkoper dan normaal eten’

Ik geef er de voorkeur aan dat mensen biologisch, lokaal grasgevoerd rundvlees en biologische groenten eten, en witbrood en ander sterk bewerkt voedsel vermijden. De waarheid is echter dat dit soort gezonde voedingsmiddelen vaak erg duur zijn; ze kunnen tien keer zoveel kosten als bewerkte voedingsmiddelen.

Granen genieten aanzienlijke overheidssubsidies, waardoor ze veel goedkoper zijn dan andere voedingsmiddelen. Dit betekent dat een pond verse kersen € 6,99 kost, terwijl een heel brood € 1,99 kost.

Een hele doos pasta kost misschien maar € 0,99 in de uitverkoop. Een gezin voeden met een beperkt budget is een stuk eenvoudiger als je pasta en wit brood koopt.

Als een dieet onbetaalbaar is, maakt het eigenlijk niet uit of het effectief is. De prijs maakt het ineffectief voor degenen die het zich niet kunnen veroorloven om het te volgen.

Vasten bespaart geld omdat je geen dure voedingsmiddelen hoeft te kopen zoals o.a. vlees.

‘Voordeel #3: het is handig’

Het is gezond om altijd een huisgemaakte, kant-en-klare maaltijd te eten. Veel mensen hebben echter simpelweg geen tijd of zin om te koken. Tussen werk, school, gezin, kinderen, naschoolse activiteiten en activiteiten na het werk blijft er gewoon niet veel tijd over.

Koken omvat voorbereidingstijd, winkeltijd, kooktijd en opruim tijd. Alles kost tijd, en tijd lijkt een handelsartikel te zijn dat voortdurend schaars is.

Het aantal maaltijden dat buitenshuis wordt gegeten, is de afgelopen decennia gestaag toegenomen. Hoewel velen de “slow food”-beweging proberen te steunen, is het duidelijk dat ze een verloren strijd aan het voeren zijn tegen fastfood.

Dus mensen vragen om thuis te koken, hoe goedbedoeld het ook is, zal geen winnende strategie zijn. Vasten daarentegen is precies het tegenovergestelde.
Er is geen tijd besteed aan het kopen van boodschappen, het bereiden van ingrediënten, koken en opruimen. Het is een manier om je leven te vereenvoudigen.
Er is niets makkelijker dan vasten, want vasten is niets doen. De meeste diëten vertellen je wat je moet doen. Vasten vertelt je om niets te doen.  Makkelijker wordt het niet.

‘Voordeel #4: Je kunt genieten van de kleine geneugten van het leven’
Sommige diëten adviseren mensen om nooit meer ijs of desserts te eten. Goed advies om af te vallen, natuurlijk. Maar ik vind het niet echt een heel praktisch advies.

Natuurlijk kun je desserts zes maanden of een jaar afzweren, maar voor het leven? En zou je dat echt willen? Denk er over na.

Stel je de vreugde voor van het genieten van de taart en champagne op de bruiloft van je beste vriend. Moeten we onszelf dat kleine beetje plezier voor altijd onthouden? Genieten van een verjaardagssalade in plaats van verjaardagstaart? 

All-you-can-eat Brusselse spruiten! Ja, het leven is net een beetje minder sprankelend geworden. Altijd is een lange tijd.

Nu zeg ik niet dat je elke dag een toetje moet eten. Vasten herstelt echter het vermogen om af en toe van dat dessert te genieten door het feest in evenwicht te brengen. Het is tenslotte de cyclus van het leven.

Feesten volgt op vasten. Vasten volgt op feesten. Zo hebben we altijd geleefd. Verjaardagen, bruiloften, feestdagen en andere speciale gelegenheden zijn in de hele menselijke geschiedenis altijd gevierd met feesten. Maar die feesten moeten gevolgd worden door vasten.

Als er een bruiloft op komst is, heb je meer dan recht om je te verheugen op het eten van decadente, heerlijke bruidstaart. En als je regelmatig vast, hoef je je niet schuldig te voelen over het genieten van een van de kleine geneugten van het leven, want je kunt het goedmaken.

Het belangrijkste aspect van vasten is om het in je leven in te passen. Er zullen momenten zijn waarop het niet gepast is om te vasten. Wie wil voor altijd de partypooper zijn die dit niet eet en dat niet drinkt? Je kunt je hart ophalen, zolang je dat maar in evenwicht houdt met wat onthouding.

‘Vasten gaat echt over balans. Het is de keerzijde, de B-kant, van eten. Breng de tijd dat u eet en de tijd dat u niet eet in evenwicht om gezond te blijven. Als die twee uit balans raken, komen we in de problemen.’

‘Voordeel #5: het is krachtig’

Veel type 2-diabetici zijn morbide obesitas en zeer insulineresistent. Af en toe is zelfs een strikt ketogeen dieet (een dieet met zeer weinig koolhydraten, matig eiwit en veel vet) niet sterk genoeg om hun ziekte om te keren. De snelste en meest efficiënte manier om insuline en insulineresistentie te verlagen, is vasten.

Het heeft een ongeëvenaard vermogen om plateaus voor gewichtsverlies te doorbreken en de behoefte aan insuline te verminderen.

Vanuit therapeutisch oogpunt is een belangrijk voordeel van vasten dat het geen bovengrens heeft – er is geen maximale hoeveelheid tijd die je kunt vasten. Het wereldrecord voor vasten was 382 dagen, waarin de patiënt geen nadelige gevolgen had.

Dus als af en toe vasten niet werkt, hoef je alleen maar de frequentie of de tijdsduur van het vasten te verhogen, totdat je je doel hebt bereikt.

‘Voordeel #6: het is flexibel’

Sommige diëten pleiten ervoor om te eten zodra je wakker wordt en daarna elke twee en een half uur gedurende de dag. Sommige mensen hebben goede resultaten geboekt met zo’n dieet. Het vinden of inpakken van iets om zes, zeven of acht keer per dag te eten is echter erg opdringerig. Ik kon me niet voorstellen dat ik mijn leven elke twee en een half uur zou onderbreken om te snacken. Het is te storend op een toch al hectisch schema. En het is gewoon niet nodig.

Vasten kan op elk moment. Er is geen vaste duur. Je mag zestien uur of zestien dagen vasten. U kunt tijdsperioden mixen en matchen. Je zit nooit vast in een patroon. Je mag deze week een dag vasten, de volgende vijf dagen en de week erna twee dagen. Het leven is onvoorspelbaar. Vasten past overal waar je het nodig hebt.

Vasten kan overal. Het maakt niet uit of u in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Arabische Emiraten woont. Misschien woon je in de poolwoestijn van het noordpoolgebied of in de zandwoestijn van Saoedi-Arabië. Het doet er helemaal niet toe. Nogmaals, omdat vasten gaat over iets niet doen, het vereenvoudigt ons leven. Het voegt eenvoud toe waar andere diëten complexiteit toevoegen.

Als je je om wat voor reden dan ook niet lekker voelt, stop je gewoon met vasten. Het is binnen enkele minuten volledig omkeerbaar. Als je om persoonlijke of medische redenen een aantal weken wilt stoppen met vasten, dan kan dat. Wilt u tijdens de kerstvakantie of tijdens een zomercruise heerlijk genieten, dan kan dat ook. Ga gewoon terug naar het programma als je klaar bent.

Vergelijk dit met bariatrische chirurgie (ook wel ‘maagnieten’ genoemd). Het heeft veel mensen geholpen om veel gewicht te verliezen, althans op korte termijn. Maar deze operatie heeft tonnen complicaties, die bijna allemaal onomkeerbaar zijn.

En je kunt de operatie zelf niet zomaar terugdraaien. Het is blijvend. Als je het slecht doet, is dat gewoon jammer. Aan de andere kant heb je volledig controle over het vasten; je kunt vasten of stoppen met vasten wanneer je maar wilt.

‘Voordeel #7: het werkt met elk dieet’

Dit is het grootste voordeel van allemaal: vasten kan aan elk dieet worden toegevoegd. Dat komt omdat vasten niet gaat over iets wat je doet; het gaat over iets wat je niet doet.

Het is aftrekken in plaats van optellen. Dit maakt vasten fundamenteel anders dan bijna elk denkbaar dieet.

Eet je geen vlees? Je kunt nog steeds vasten.
Eet je geen tarwe? Je kunt nog steeds vasten.
Heb je een notenallergie? Je kunt nog steeds vasten.
Heb je geen tijd? Je kunt nog steeds vasten.
Heb je geen geld? Je kunt nog steeds vasten.
Ben je de hele tijd aan het reizen? Je kunt nog steeds vasten.
Kook je niet? Je kunt nog steeds vasten.
Bent u tachtig jaar oud? Je kunt nog steeds vasten.
Heb je problemen met kauwen? Je kunt nog steeds vasten.
Wat kan er eenvoudiger zijn?

Lees hier meer over intermittent vasten en programma

author avatar
Sven Author & Product Research / Development
Dit bericht is gepost in Detox. Bookmark de link.

Tijdelijk
Gratis DARMMANAGEMENT PRO
Wij hechten veel waarde aan het helpen van mensen bij het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. We zijn ervan overtuigd dat Darmmanagement een belangrijke rol kan spelen in dit proces. Profiteer Vandaag
DarmmanagementPRO50
error: Oeps, dat is vervelend....