Oil Pulling met EVOO. Hoe doe je dat en met welke effecten?

oil pulling met evoo

Oil Pulling met EVOO. Hoe doe je dat en met welke effecten?

Oil pulling is een traditionele praktijk voor mondhygiëne waarbij een natuurlijke olie gedurende enkele minuten in de mond wordt gezwenkt om schadelijke bacteriën, tandplak en gifstoffen te verwijderen.

De praktijk wint de laatste jaren aan populariteit, met meer mensen die op zoek zijn naar natuurlijke alternatieven voor conventionele mondverzorgingsproducten.

Extra vergine olijfolie is een van de meest gebruikte oliën voor oil pulling vanwege de vele gezondheidsvoordelen. In dit artikel bespreken we hoe je olie kunt trekken met extra vierge olijfolie en welke effecten dit kan hebben op je mondgezondheid.

 1. Wat is Oil Pulling?
 2. Voordelen van oil pulling met extra vierge olijfolie
 3. Hoe olie te trekken met extra vergine olijfolie
  1. Stap 1: Kies de juiste olie
  2. Stap 2: Begin met een kleine hoeveelheid
  3. Stap 3: Spoel de olie in je mond
  4. Stap 4: Spuug de olie uit
  5. Stap 5: Spoel je mond
 4. Tips voor succesvol olie trekken
 5. Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
 6. Conclusie
 7. Veelgestelde vragen

1. Wat is oil pulling?

Oil pulling is een eeuwenoude ayurvedische praktijk waarbij je een eetlepel natuurlijke olie 15 tot 20 minuten in je mond spoelt. De olie wordt vervolgens uitgespuugd en de mond wordt gespoeld met warm water. Aangenomen wordt dat deze praktijk de mondgezondheid verbetert door schadelijke bacteriën, gifstoffen en tandplak uit de mond te verwijderen.

2. Voordelen van oil pulling met extra vergine olijfolie

Extra vierge olijfolie is een hoogwaardige olie die rijk is aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Wanneer het wordt gebruikt voor het trekken van olie, kan het tal van voordelen hebben voor uw mondgezondheid, waaronder:

 • Slechte adem verminderen: Extra vierge olijfolie heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen de bacteriën te doden die een slechte adem veroorzaken.
 • Tanden witter maken: Olie trekken kan helpen om oppervlaktevlekken van de tanden te verwijderen, wat leidt tot een stralende glimlach.
 • Gaatjes voorkomen: De antibacteriële eigenschappen van extra vierge olijfolie kunnen gaatjes helpen voorkomen door de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de mond te verminderen.
 • Vermindering van ontstekingen: Olie trekken met extra vierge olijfolie kan ontstekingen in het tandvlees en de mond helpen verminderen, wat leidt tot gezonder tandvlees en tanden.
 • Versterking van de tanden: De vitamines en mineralen in extra vierge olijfolie kunnen de tanden helpen versterken, waardoor ze minder vatbaar worden voor beschadiging en tandbederf.

3. Hoe olie te trekken met extra vergine olijfolie

Volg deze stappen om olie te trekken met extra virgin olijfolie:

Stap 1: Kies de juiste olie

Zorg ervoor dat u hoogwaardige extra vierge olijfolie gebruikt die koudgeperst en biologisch is. Vermijd het gebruik van geraffineerde oliën of oliën die verhit zijn, omdat deze schadelijke chemicaliën en gifstoffen kunnen bevatten.

Stap 2: Begin met een kleine hoeveelheid

Begin met een theelepel olie en werk geleidelijk op naar een eetlepel. Dit geeft je mond de tijd om zich aan te passen aan het gevoel van zwiepende olie.

Stap 3: Spoel de olie in je mond

Laat de olie 15 tot 20 minuten rond je mond spoelen en zorg ervoor dat je de olie tussen je tanden en rondom je mond trekt. Vermijd het doorslikken van de olie, omdat deze schadelijke bacteriën en gifstoffen bevat.

Stap 4: Spuug de olie uit

Spuug na 15 tot 20 minuten de olie uit in een prullenbak of wegwerpbeker. Spuug de olie niet in de gootsteen, omdat hierdoor de leidingen verstopt kunnen raken.

Stap 5: Spoel je mond

Spoel je mond met warm water om achtergebleven olie en bacteriën uit je mond te verwijderen. Je kunt ook je tanden poetsen.

4. Tips voor succesvolle oil pulling

Hoewel oil pulling een eenvoudige procedure is, zijn hier enkele tips om het effectiever te maken:

 • Doe het ‘s ochtends op een lege maag: Oil pulling is het meest effectief wanneer het ‘s ochtends wordt gedaan, voor het ontbijt. Dit komt doordat het lichaam ‘s nachts gifstoffen heeft afgescheiden die zich in de mond kunnen ophopen.
 • Maak het leuk: Om het proces aangenamer te maken, kunt u muziek aanzetten, een podcast luisteren of een boek lezen terwijl u oil pulling doet.
 • Gebruik een timer: Het is belangrijk om de volledige 15 tot 20 minuten te swishen. Gebruik een timer om ervoor te zorgen dat u niet te vroeg stopt.
 • Spoel daarna goed na: Na het oil pulling proces, spoel uw mond grondig met water en poets uw tanden om eventuele resterende bacteriën en olie te verwijderen.

5. Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen

Hoewel oil pulling over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen:

 • Niet inslikken: Zorg ervoor dat u de olie niet inslikt, omdat het bacteriën en gifstoffen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw lichaam.
 • Niet vervangen voor reguliere mondverzorging: Oil pulling moet niet worden gebruikt als vervanging voor reguliere mondverzorging. Het moet worden beschouwd als een aanvulling op een gezonde mondhygiëne routine.
 • Raadpleeg uw tandarts: Als u last heeft van tandvleesaandoeningen of andere mondproblemen, raadpleeg dan uw tandarts voordat u begint met oil pulling.

Mogelijke bijwerkingen van oil pulling zijn onder meer duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Deze bijwerkingen zijn echter zeldzaam en verdwijnen meestal na enkele sessies.

6. Conclusie

Oil pulling met extra vierge olijfolie is een eenvoudige en effectieve manier om uw mondgezondheid te verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van slechte adem, het wit maken van tanden, het voorkomen van gaatjes en het versterken van de tanden. Door regelmatig oil pulling in uw mondverzorgingsroutine op te nemen, kunt u uw mond gezond en schoon houden.

7. FAQs

 1. Kan ik een ander type olie gebruiken voor oil pulling? Ja, er zijn veel oliën die kunnen worden gebruikt voor oil pulling, waaronder kokosolie, sesamolie en zonnebloemolie. Extra vierge olijfolie is echter een van de beste opties vanwege de vele gezondheidsvoordelen.
 2. Hoe vaak moet ik oil pulling doen? Het wordt aanbevolen om oil pulling dagelijks te doen voor de beste resultaten. Begin met 5-10 minuten per dag en werk uw weg omhoog naar 15-20 minuten.
 3. Kan oil pulling helpen bij het voorkomen van tandbederf?Ja, oil pulling kan helpen bij het voorkomen van tandbederf door het verminderen van de bacteriën in de mond en het verminderen van de zuurgraad van het speeksel. Dit kan leiden tot minder plaquevorming en een gezonder gebit.
 4. Is oil pulling geschikt voor mensen met gevoelige tanden?Ja, oil pulling is geschikt voor mensen met gevoelige tanden. Het kan zelfs helpen bij het verminderen van gevoeligheid door het versterken van de tanden en het verminderen van ontstekingen in de mond.
 5. Moet ik mijn mond spoelen met water na het oil pulling proces?Ja, het wordt aanbevolen om uw mond grondig te spoelen met water en uw tanden te poetsen na het oil pulling proces om eventuele resterende bacteriën en olie te verwijderen.

  Door de eenvoudige procedure van oil pulling met extra vierge olijfolie te volgen, kunt u de gezondheid van uw mond verbeteren en genieten van vele voordelen, zoals een frisse adem, wittere tanden en sterkere tanden. Maak er een dagelijkse gewoonte van en u zult al snel de voordelen ervaren!

author avatar
Sven Author & Product Research / Development

author avatar
Sven Author & Product Research / Development
author avatar
Sven Author & Product Research / Development

Tijdelijk
Gratis DARMMANAGEMENT PRO
Wij hechten veel waarde aan het helpen van mensen bij het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. We zijn ervan overtuigd dat Darmmanagement een belangrijke rol kan spelen in dit proces. Profiteer Vandaag
DarmmanagementPRO50
error: Oeps, dat is vervelend....