KLYSMASET GEBRUIKSAANWIJZING
Klysma, ook wel klisma, lavement, darmspoeling of colon hydrotherapie genoemd, zijn benamingen voor het (onder lage druk) inbrengen van een vloeistof in de dikke darm.

Klysma's of darmspoelingen worden toegepast, ter reiniging van de dikke darm, om spijsverteringsproblemen te verbeteren en om gifstoffen op een natuurlijke manier kwijt te raken.
LEES HIERONDER VERDER

Klysma of darmspoeling

Klysma’s of darmspoelingen werden in de volksgeneeskunde heel veel toegepast, dit ter reiniging van de dikke darm, om spijsverteringsproblemen te verbeteren en om gifstoffen op een natuurlijke manier kwijt te raken.

Klysma’s en darmspoelingen worden tegenwoordig vooral toegepast tijdens een detox kuur, bij sapvasten en reinigingskuren en bij hardnekkige verstopping of obstipatie.

Sommige mensen denken dat een Klysma alleen het onderste gedeelte van de dikke darm bereikt. Dat is niet geheel correct. Indien men genoeg water inbrengt dan zal het spoelwater de gehele dikke darm bereiken. We spreken dan niet meer van klysma, maar van colon irrigatie, darmspoeling, colon hydrotherapie.

Het wordt tijd om deze vergeten methode van natuurlijke reiniging eens nader te bekijken.

Stap voor stap gebruiksaanwijzing

Wat heb ik nodig voor het uitvoeren van klysma of darmspoeling?

1. Tijd (van 15 min – 1 uur)
2. Toiletpot voor het zittend uitvoeren van de spoeling
3. Colon Irrigatieset, klysmaset
4. Water met eventueel een toevoeging (klysma vulling)

Klysma set gebruiksaanwijzing

De darmspoeling bestaat uit het inbrengen van een halve tot 2 liter Klysma vloeistof (water) op lichaamstemperatuur. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer en voldoende tijd. Als je tijdens het sapvasten spoelingen gebruikt zal het reinigingseffect van de kuur groter zijn en een eventuele vastencrisis uitblijven of een stuk minder hevig zijn.
Men kan zonder problemen 7 dagen achtereen spoelingen uitvoeren.

Tips voor beginners: 

Een darmspoeling of klysma uitvoeren lijkt ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Indien je eenmaal een spoeling hebt uitgevoerd dan weet je hoe eenvoudig en effectief het is.
De klysmaset welke je gebruikt is speciaal voor dit doel geproduceerd en is zeer eenvoudig en hygiënisch in gebruik.

De eerste keer kan men de spoeling het best zittend op het toilet uitvoeren. Als men eenmaal een spoeling heeft gedaan dan weet je hoe eenvoudig het eigenlijk is en kun je het ook liggend uitvoeren.

Belangrijk is om voldoende tijd te reserveren voor je eerste spoeling. Zorg voor een ontspannen sfeer. Neem de tijd…

Doe je allereerste spoeling zittend op het toilet in de houding die je gewend bent.

De hoogte waarop de klysmaset wordt opgehangen bepaald de stroomsnelheid van het water. Hang de zak dus niet te hoog.

Indien je krampen krijgt stop dan de toevoer even door de gele afsluiter te gebruiken of door de slang dubbel te vouwen. Laat de canule zitten. Masseer de dikke darm totdat de krampen verdwijnen en ga dan pas verder. Krampen duiden meestal op lucht in de darm.

Het is mogelijk dat men de eerste keer niet veel water kan opnemen, waarschijnlijk zit er dan ontlasting in de darm welke er eerst uit moet. Verwijder dan de canule en ontlast op normale wijze. Herhaal daarna de procedure met de rest van het spoelwater.

Bij het ontlasten van het klysma water geen overmatige druk uitoefenen.

Leg eventueel een zeef in de toiletpot om resultaten te analyseren.

Klysma Vulling & Tips

Aanvullende supplementen:

Klysmaset vullingen

Belangrijk

Gebruik je klysma set alleen voor jezelf en deel hem nooit met iemand anders omdat er dan een kans op besmetting met lichaamsvreemde bacteriën kan plaatsvinden. Iedereen heeft namelijk zijn eigen specifieke darmflora met bijbehorende weerstand (afweermechanisme).

Klysmavulling

De spoeling heeft meer effecten dan alleen maar het reinigen en schoonspoelen van de darm. Een van de functies van de dikke darm is nl. het ontrekken van vocht aan de ontlasting en een gedeelte van het spoelwater wordt dan ook door de darm in het lichaam opgenomen voor een bloedreiniging.

Met de klysma set vullingen kan men diverse reinigingseffecten bevorderen. De koffie klysma is een bijvoorbeeld een veel gebruikte klysma. De alkaloïden in de cafeïne stimuleert de productie van glutathioon-S-transferaas, welke een enzym is dat de weg vrijmaakt voor detoxificatie van de lever.

Een Probiotica spoeling stimuleert en hersteld de darmflora.
Er bestaan verschillende klysmarecepten met elk hun eigen werking.

Klysma vulling en volgorde tijdens de Powerdetox  met spoelingen: 

Detox fase dag 1 SodaZout (deze vulling maakt oude harde ontlasting los)
Detox fase dag 2 Koffie (leverreiniging)
Detox fase dag 3 Montmorillioniet (mineralen)
Detox fase dag 4 en verder Probiotica (versterking en opbouw gezonde darmflora)

Gebruik alle supplementen zoals aangegeven op de verpakking.

Tips, voor de eerste keer…

 • Belangrijk is om voldoende tijd te reserveren voor je eerste spoeling. Zorg voor een ontspannen sfeer.
 • De temperatuur van het water mag liggen tussen 32 en 39 graden Celsius. Voel met de hand aan het water, indien je niet goed kan bepalen of het water warm of koud is, dan is de temperatuur correct.
 • Doe je allereerste spoeling zittend op het toilet, een houding welke je gewend bent.
 • De hoogte waarop de klysmaset wordt opgehangen bepaald de stroomsnelheid van het water. Hang de zak dus niet te hoog.
 • Indien je krampen krijgt stop de toevoer dan even. Laat de canule zitten. Masseer de dikke darm totdat de krampen verdwijnen en ga dan pas verder. Krampen duiden meestal op lucht in de darm.
 • Het is mogelijk dat men de eerste keer niet veel water kan opnemen, waarschijnlijk zit er dan nog ontlasting in de darm welke er eerst uit moet. Herhaal daarna de procedure met de rest van het spoelwater.
 • Bij het ontlasten van het spoelwater geen overmatige druk uitoefenen.
 • Leg eventueel een zeef in het toilet om resultaten achteraf te analyseren.
 • Bij problemen niets forceren en later nog eens proberen.

Klysma gereedmaken voor gebruik

(korte beschrijving)

 1. Sluit de slang af met de witte afsluiter.
 2. Vul de zak met water uit de kraan (op lichaamstemperatuur)
 3. Voeg eventueel een klysma vulling toe.
 4. Ontlucht de slang, laat wat water weglopen totdat de gehele slang gevuld is met water en maak de afsluiter weer dicht.

De klysma set is nu gereed voor gebruik.

 • Hang of plaats de klysmaset plusminus 50 cm. hoger dan je zitvlak of hou hem in je hand op deze hoogte.
 • Plaats de canule langzaam en voorzichtig in de anus. (4 – 8 cm.)

Lees verder bij zittend of liggend…

Klysmaset Voorbereiding (lange beschrijving)

Sluit de aanvoerslang af met de witte afsluiter zodat er geen water uit kan stromen. Schuif de afsluiter dwars over de slang zodat de slang is afgekneld. Gebruik water uit de kraan (op lichaamstemperatuur) om de zak te vullen en voeg eventueel een klysma recept toe of een theelepel zeezout.

Je mag ook gefilterd water, flessen water e.d. gebruiken maar ons Nederlandse water is van uitstekende kwaliteit. 

De temperatuur van het water
De temperatuur van het water kan liggen tussen 32 en 39 graden Celsius. Voel met de hand aan het water, indien men niet kan bepalen of het water warm of koud is dan is de temperatuur correct.

Bij het spoelen wordt gebruik gemaakt van water op lichaamstemperatuur om de dikke darm afwisselend te vullen en te legen. Dit proces is nauwelijks waarneembaar. Met een zachte buikmassage wordt het vrijkomen van afvalstoffen gestimuleerd.

De temperatuur van het water en de vloei stroom (snelheid van het water) bepalen mede hoe comfortabel en effectief een darmspoeling is. De normale temperatuur van het rectum en het lichaam is 37 graden. Dus het spoelwater moet een tikkeltje over de 37 graden zijn om neutraal t.o.v. het lichaam te zijn.

Meet de temperatuur bijv. met de bovenkant van je hand. Voel je nauwelijks koude of warmte, dan is de temp. goed. In geval van ziekten, in welk geval men het immuun systeem wil stimuleren kan men de temperatuur verhogen naar 39,5 graden. In geval van slappe darmen of verhitting, kan men 36 graden gebruiken.

Wanneer men probeert om de volle dikke darm te vullen met klysma is het belangrijk te onthouden dat warmte ontspant en koude doet samentrekken. Een koude darmspoeling kan veroorzaken dat de dikke darm zichzelf ledigt door krampreflex. Het is vaak dus beter de darm te vullen met water op lichaamstemperatuur.

Gebruik nooit té warm water: warmte kan de darm ontspannen en toelaten te stretchen. Spieren, die van de dikke darm inbegrepen kunnen niet samentrekken boven de 40 graden; dus elke temperatuur boven dit punt is sterk af te raden.

Slang ontluchten
Vergeet niet de slang te ontluchten: In de slang bevind zich nog altijd lucht omdat we de slang hebben afgesloten met de afsluiter. Hou de klysma zak met één hand omhoog of hang deze op en hou de canule in de boven de wasbak. Open de witte afsluiter op de slang. Zo loopt er wat water uit de canule en verwijder je alle lucht uit de slang. Laat het water de gehele slang vullen zodat er geen lucht meer in de slang zit en sluit dan de afsluiter.

De ideale hoogte om de klysma zak op te hangen of vast te houden, is 45 tot 90 cm. boven het zitvlak. Op deze hoogte heeft men een rustige stroming van het water. Wanneer de zak hoger wordt gehangen vloeit het water sneller. Zo kun je de waterdruk zelf regelen. Hang de zak niet te hoog. Te snel inlopend water kan de darm het signaal geven om te ontlasten door de druk van het water binnen op de wand van de darm.

Indien je de klysma zak ophangt aan een haakje, zorg dan dat het haakje dik genoeg is zodat de klysma zak niet kan scheuren onder zijn eigen gewicht.

Het is heel belangrijk dat je in een ontspannen toestand bent. Zorg dus voor een ontspannen atmosfeer en genoeg tijd voor jezelf. Het is mogelijk dat men bij de eerste spoeling amper een halve liter vrij in de darm kan laten lopen.

Je voelt je dan al vol en je krijgt de neiging om te ontlasten. In dat geval kan men de canule verwijderen en de darm op normale wijze ontlasten.
Meestal zit er dan nog ontlasting in de darm en die er eerst uit moet.

Daarna herhaal je de procedure met de rest van het spoelwater. Als de darm ontspannen is en men een goede houding aanneemt moet het minstens mogelijk zijn om 1 tot 2,5 liter water zonder problemen in de darm te laten vloeien. (Deze inhoud verschilt per persoon)

Om het inlopen te verbeteren kan men bij de klysma nog buikmassage, ademhalingsoefeningen of buikbewegingen doen. Maak zachte, roterende en strelende strijkbewegingen, tegen de klok in over de buik. Oefen daarbij een stevige druk uit.

Bij het afvloeien masseren met de klok mee. Krampen komen normaal NIET voor en wijzen meestal op lucht in de darm.
Bij problemen niets forceren en de handeling later nog eens proberen.

Via een zeef in het toilet valt waar te nemen hoe door de spoeling nu eindelijk de zeer oude voedselresten, tezamen met veel ongerechtigheden (o.m. parasieten en kankerverwekkend materiaal), zijn losgeweekt en uit de darm worden afgevoerd.
Dit valt af te leiden uit de specifieke structuur, vorm en diepzwarte kleur van dit materiaal; recente voedselresten presenteren zich namelijk totaal anders.

Indien men eenmaal een spoeling heeft uitgevoerd dan weet men hoe eenvoudig en effectief het is. De klysmaset is speciaal voor dit doel geproduceerd en is zeer eenvoudig en hygiënisch in gebruik.

Je kunt de spoeling op verschillende manieren uitvoeren: zittend op het toilet, liggend op de grond/bed/badkuip, of geknield.

Doe je allereerste spoeling echter gewoon zittend op het toilet. Deze houding ben je gewend en zo kun je gemakkelijk en ontspannen je eerste spoeling uitvoeren. Als je het eenmaal zittend hebt gedaan dan kun je het daarna ook liggend gaan doen. 

Zittend op het toilet:

Plaats de canule langzaam en voorzichtig in de anus ( 2-5 cm. is reeds voldoende).

 1. Positie: Ga ontspannen zitten. Open de afsluiter op de slang en laat 1/3 van de klysma naar binnen lopen. Sluit de watertoevoer af en laat de canule zitten. Masseer je darm in tegengestelde richting (van linksonder naar linksboven tot onder de ribben, van linksboven naar rechts en van rechtsboven naar rechtsonder)
 2. Open de afsluiter en laat weer 1/3 van de klysma naar binnen stromen. (indien je krampen krijgt stop dan de toevoer voor enkele minuten. Laat de canule zitten. Masseer nu zacht je darmen totdat de krampen verdwijnen en ga dan pas verder) Laat daarna de rest van de zak naar binnen lopen. Stop de toevoer als het water bijna op is.
  Let op: de hoeveelheid klysmawater dat je kunt opnemen verschilt per persoon en per situatie.
 3. Verwijder de Canule.
 4. Indien mogelijk hou je de vloeistof nog 10 – 15 minuten binnen terwijl je de darm masseert. Je mag ook opstaan en even op bed, of op de grond gaan liggen. Ga daarna terug op het toilet zitten in je normale houding.
 5. Laat de vloeistof wegstromen in het toilet, eventueel door een zeef zonder daarbij druk uit te oefenen. Ontlast op normale wijze.
 6. Je kunt nu het proces herhalen en de rest van de klysmavloeistof naar binnen laten stromen.

Liggend op de grond, op bed of in de badkuip:

De beste resultaten worden liggend behaald, indien het water langer wordt vastgehouden (10-15 minuten) en de darm tijdens de spoeling zacht en stevig wordt gemasseerd.

 1. Hang de zak plusminus 50cm. hoger dan jezelf (hoe hoger, hoe meer waterdruk)
 2. Ga op je linkerzij liggen en breng langzaam de ingevette canule naar binnen (2-5 cm)
 3. Open de slang afsluiter en laat 1/3 van de klysma naar binnen lopen. Sluit de watertoevoer af en laat de canule zitten. Masseer de darm
 4. Draai op je rug of buik, wat jij comfortabel vind. Open de afsluiter en laat weer 1/3 van de vloeistof naar binnen lopen. (indien je krampen krijgt stop dan de toevoer voor enkele minuten. Laat de canule zitten.
 5. Draai op je rechterzij en open de afsluiter zodat de rest van de vloeistof langzaam naar binnen kan stromen. Sluit de afsluiter als het water bijna op is en laat de canule zitten.
 6. Wanneer je de drang krijgt om te ontlasten, ga dan op het toilet zitten. Daar verwijder je de canule en laat je zoveel mogelijk vloeistof weglopen.
 7. Je kunt nu het proces herhalen.

Bij het laten vloeien moet men rustig en diep ademhalen.

Geknield

Men kan ook geknield een klysma nemen, je zit dan op je knieën met je borst zo laag mogelijk bij de grond. Kies een houding welke voor jou comfortabel is.

Darmmassage 

Tijdens het inlopen en ophouden van het water is het nuttig om de darm stevig te masseren.

Bij het opnemen van het water in tegengestelde richting (van linksonder naar boven, van linksboven naar rechts en van rechtsboven naar rechtsonder) Bij het ontlasten andersom.

Hoe weet je wanneer je darm schoon is?

Door de kleur van het water. Wanneer het water schoon is dan kun je aannemen dat je darm ook schoon is. Hoewel, sommige mensen hebben door de jaren heen mogelijk meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm, die dagen of weken nodig heeft om los te komen

Zelf klysma recepten maken

Water klysma

Voeg een theelepel zeezout toe aan het water. Deze wordt meestal gebruikt bij voor- of naspoelen en om de hardnekkige ontlastingsresten van de darmwand te weken.

Probiotica Klysma

Voeg 1 gram probiotica toe aan de klymazak met water op lichaamstemperatuur.
Deze klysma geeft de darmflora een snelle start en is aan te bevelen als laatste spoeling van een eventuele kuur.

Kruidenthee klysma

4 theezakjes voor 2 liter.
Hang de zakjes in kokend water en laat het 5-10 minuten trekken.
Daarna de zakjes verwijderen en de thee af laten koelen tot de juiste temperatuur. De kruiden hebben allemaal hun eigen uitwerkingen. Kamille werkt rustgevend en Rooibos is lekker net voor het slapen gaan.

Koffie klysma

Maak 1-2 koppen sterke koffie en voeg kraanwater toe om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit is één van de oudste klysma’s ter wereld en wordt gebruik voor het ontgiften van de lever.

Klysma recepten voor gevorderden

Citroen Klysma

80ml citroensap op 1 liter water. Dit klysma kun je ook sterker maken, maar begin licht, want hij staat er om bekent krampen te veroorzaken. Nooit meer dan 150ml citroensap op 1 liter water! Naspoelen met 300ml warm water.

Yoghurt Klysma

Begin met een water klysma van tenminste 2 liter en houdt die zo lang mogelijk in. Daarna voeg je 250ml magere yoghurt toe aan 1 liter water, inbrengen en ook zo lang mogelijk inhouden. Naspoelen met 300ml warm water. Dit is een rustgevend klysma ideaal voor het naar bed gaan.

Knoflook Klysma

Voeg drie teentjes knoflook toe aan 1 liter kokend water. Zeef het geheel en voeg 2 theelepels zout toe. Zorg dat het geheel afkoelt tot de juiste temperatuur. Deze klysma werkt laxerend en zuiverend.