Detoxen is niet moeilijk…

Als je het goed doet, kan het je lichaam helpen om het proces van het verwijderen van gifstoffen op gang te brengen en je energie te geven.
Als je het verkeerd doet, kan het je lichaam van waardevolle voedingsstoffen beroven, je metabolisme vertragen en je van energie beroven.

Over het algemeen zijn detox-eetplannen bedoeld om de eliminatie van toxines te bevorderen, de bloedsomloop te verbeteren en je lichaam te versterken met gezonde voedingsstoffen.

De ingrediënten zijn zo eenvoudig mogelijk gehouden zonder daarbij concessies te doen aan de resultaten. Deze ingrediënten zijn te koop bij de meeste groentewinkels en op de markt.

sap recepten voor sapvasten

Groentesap_Recepten

Groentesap recepten

Spinazie Peer – Volle zoete smaak
100 gram spinazie
1 peer
250 ml water

Spinazie Sinaasappel Lijnzaad – Mmm. Bijna romig!
100 gram spinazie
1 sinaasappel
1 eetlepel lijnzaad (4 uur laten weken)
250 ml water

Ijsberg sla Ananas –
Frisse zoete smaak
100 gram ijsberg sla
100 gram ananas
250 ml water

Witlof Appel Banaan – Smakenpallet
100 gram witlof
1 appel
1 banaan
250 ml water

Paksoi Radijs – Fris en pittig
100 gram paksoi
5 radijsjes
200 ml water

Chinese kool Wortel Radijs –
Neutraal pallet
100 gram chinese kool
1 wortel of 2 worteltjes
3 radijsjes
300 ml water

Boerenkool Banaan – Maar goed dat er banaan door zit!
100 gram spinazie
1 banaan
300 ml water

De kool soorten zijn voor sommige mensen wat te heftig, maar spinazie, sla soorten en alle rauwkost, zijn lekker licht.

In plaats van water kan ook vruchtensap of yoghurt gebruikt worden.

De maten en gewichten zijn ruwe aanwijzingen om te beginnen. Door zelf te proberen vind je wat voor jou het beste smaakt.

Levenskrachtig groentesap
8 tomaten (in grote stukken)
7 wortels (schoongemaakt)
2 stengels bleekselderij (schoongemaakt)
1/2 komkommer, in de lengte gehalveerd
enkele koolbladeren, in grote stukken
1/2 gele paprika
2 sperziebonen
1 teentje knoflook
1/2 ui (gepeld)

Dit is een lekker gezond recept voor groentesap. Alles door elkaar pureren met de blender en dan opdrinken.

Reingende-Saprecepten

Reinigende saprecepten

Clean
Een romige reiniger
½ Komkommer
1 Appel
4 Muntblaadjes
Pers de komkommer, appel en munt samen uit.

Komkommers behoren tot de meest reinigende groentes. Ze hebben zowel een urinedrijvende als laxerende werking en zijn goed voor huid, haar en nagels.

Royal Flush
Voor een maximaal reinigend effect in de ochtend drinken
1 Biet met loof
1 Wortel
1 Appel
2cm Verse gember
Sap van een halve limoen
Pers alles samen uit.

Wortelsap is de koningin van alle groente sappen. Behalve dat het een krachtig antioxidant is, zuivert het de lever, nieren en het gehele spijsverteringskanaal.

Red

Dit trio reinigt je systeem en geeft je lichaam nieuwe energie
1 Stronk witlof
1 Wortel
1 Rode paprika
Pers alles samen uit.

Het sap van rode paprika is verassend mild. Het stimuleert de bloedsomloop en de spijsvertering.

Witlof is een buitengewoon goede lever- en bloedzuiveraar en bevat veel betacaroteen dat een gunstige invloed heeft op je gezichtsvermogen.

Green Ginger
2 Peren
2cm Verse gember
1 Tros witte druiven
Pers alles samen uit.
Gember bevat olien met milde reinigende werking.

Druiven hebben een laxerende werking en zijn nuttig voor mensen met constipatie.

Alkaline Special
¼ witte of rode kool
3 stengels selderij

Potassium drank
1 handvol spinazie
1 handvol peterselie
2 stengels selderij
4-6 bospeentjes

Lever reiniger
2-3 worteltjes
½ rode biet

Eenvoudige-Saprecepten

Eenvoudige saprecepten

Wortel / Appelsap
6 worteltjes
2 appels

Bromeïne Speciaal
Ananas (met vel) zonder boven en onderkant
Sinaasappel of Grapefruit
3 Sinaasappels (gepeld) of 1 grapefruit (gepeld)

Avond Regulator
2 appels
1 peer

Digestief Special
Handvol spinazie
6 bosbeentjes

Holiday Cocktail
2 appels
1 grote tros druiven
1 partje limoen met schil

Lichaamreiniger
4 bospeentjes
½ komkommer
1 rode biet

Verjongingsdrank
handvol of peterselie
3 bospeentjes
2 selderij stengels
2 tenen knoflook

The Waldorf
1 stengel selderij
2 appels

Sunshine Cocktail
2 appels
4-6 aardbeien

Energy Shake
handvol peterselie
6 bospeentjes
Watermeloen Sap
In stukken snijden
(schil en al)

Potassium drank
1 handvol spinazie
1 handvol peterselie
2 stengels selderij
4-6 bospeentjes

AAA Juice
6 bospeentjes
1 appel
2 stengels selderij
½ handvol gerstgras
½ handvol peterselie
½ rode biet

Passion Cocktail
4 aardbeien
1 groot stuk ananas
1 tros rode druiven

Morning Tonic
1 appel
1 grapefruit (gepeld)
Digestieve Cocktail
¼ lemoen met schil
½ grapefruit (gepeld)
2 sinaasappels

Detox Soepen

Gebruik wortelgroenten, zoals wortels, pastinaak en uien voor een gezonde bron van zetmeel rijke koolhydraten, vitamine A en C, voedingsvezels en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium en zink.
Beta-caroteen en antioxidant-rijke pompoenen zoals butternut, donkere bladgroenten zoals boerenkool, snijbiet, waterkers en kool voor een gezonde dosis folaat, vitamine C en K, ijzer, magnesium en calcium
“Al deze groenten kunnen helpen om ontstekingen te bestrijden en uw lichaam te voorzien van een overvloed aan minerale co-factoren.”

Recept: Verrassend lekkere Groentesoep

Ingredienten
6 uien, 3 groene paprika’s, 1 bos selderij, 1 witte kool, 3 tomaten, 4 wortelen of 2 winterpenen+ diverse andere groenten (optie) + kruiden.
 
Was en snijd de groenten in stukken. Kook ze in flink water ongeveer 1 uur en breng de soep op smaak met rozemarijn, oregano, tijm, peper. 
Himalaya zout is een optie.
 
Haal de soep eventueel door de blender of staafmixer.
Deze soep bevat heel weinig calorieën.
Je voelt je goed terwijl je zoveel kunt eten als je wilt. 
Gebruik deze bouillon of soep eventueel als basis voor andere soepen.
 
Boodschappen lijst voor de soep: 
6 uien
3 groene paprika’s
1 bos selderij
1 witte kool
3 tomaten
4 wortelen of 2 winterpenen
+ diverse andere groenten (optie)
+ kruiden (optie)
 
Groene-Groentesoep-Broccoli-Bloemkool-Spinazie

Groene Groentesoep

BESCHRIJVING
Deze groene groentesoep zit boordevol heerlijke groenten en groenen, is snel en gemakkelijk te maken en smaakt zo heerlijk vers en lekker. Voel je vrij om producten toe te voegen of te vervangen, bijvoorbeeld met andere overgebleven groenten of groenen die je bij de hand hebt!

INGREDIËNTEN
1 eetlepel olijfolie
1 kleine witte ui, geschild en in blokjes gesneden
4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
8 kopjes Groentebouillon
1 kleine kop broccoli, gehakt in hapklare roosjes
1 kleine bloemkool, in kleine hapjes gesneden
1 pot witte bonen, gespoeld en uitgelekt
2 theelepels gemalen komijn
1-2 theelepels zeezout
snufje gemalen rode pepervlokken en vers gemalen zwarte peper
6 kopjes babyspinazie
schil en sap van 1 citroen (ongeveer 2 eetlepels sap)
toppings: gesneden avocado, gehakte verse koriander en / of geroosterde zaden.

INSTRUCTIES
Verhit olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg ui toe en bak 5 minuten, onder af en toe roeren, tot het zacht en doorschijnend is.

Roer de knoflook erdoor en bak nog 1-2 minuten, af en toe roerend, tot geurig.
Voeg de groentebouillon, broccoli, bloemkool, witte bonen, komijn, 1 theelepel zeezout, gemalen rode pepervlokken en zwarte peper toe en roer tot alles goed gemengd is. Blijf koken tot de soep suddert.

Zet het vuur laag tot middelhoog, dek af en laat 5-8 minuten sudderen, of tot de broccoli en bloemkool zacht zijn. Roer de spinazie erdoor en kook gedurende 1 minuut, of tot het licht verwelkt is.

Gebruik een staafmixer (of breng de soep in batches over naar een traditionele blender) om de soep tot een glad mengsel te maken.
Roer de citroenschil en het sap erdoor tot het is gemengd.

Proef en kruid de soep indien nodig met extra zout en peper.
Serveer warm, gegarneerd met de gewenste toppings.

Pompoen-soep-Recept

Pompoen soep

Super eenvoudig om te maken, natuurlijk glutenvrij en veganistisch, en ZO ongelooflijk gezellig en lekker.

INGREDIËNTEN
2 kopjes groentebouillon
4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 wortel, geschild en grof gehakt
1 Granny Smith-appel, zonder klokhuis en grof gehakt
1 middelgrote (ongeveer 3-4 pond) pompoen, geschild, zonder zaadjes en in blokjes gesneden
1 witte ui, geschild en grof gehakt
1 takje verse salie
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
1/8 theelepel cayennepeper
snufje gemalen kaneel en nootmuskaat
1/2 kop ingeblikte (ongezoete) kokosmelk
optionele garnituren: extra kokosmelk, gerookte paprika.

INSTRUCTIES
Voeg groentebouillon, knoflook, wortel, appel, pompoen, salie, ui, zout, peper, cayennepeper, kaneel en nootmuskaat toe aan een grote soeppan.

Bak op middelhoog tot het mengsel suddert. Dek af, zet het vuur laag tot middelhoog en laat 20-30 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn en gemakkelijk met een vork pureren.

Verwijder de salie en gooi deze weg. Roer de kokosmelk erdoor.
Gebruik een staafmixer om de soep tot een gladde massa te maken. (Of je kunt de soep in twee porties in een traditionele blender overzetten en tot een gladde puree maken, waarbij je uiterst voorzichtig bent om de blender niet te vol te vullen met een hete vloeistof.)

Proef en breng op smaak met extra zout, peper en cayennepeper indien nodig.
Serveer warm, gegarneerd met de gewenste garnituren.

OPMERKINGEN
Voor extra smaak, raad ik aan de knoflook en ui te sauteren voordat u de resterende ingrediënten toevoegt. Verhit gewoon 1 eetlepel olie op middelhoog vuur. Voeg de in blokjes gesneden ui toe en bak 5 minuten, onder af en toe roeren, tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens gehakte knoflook toe en bak nog 1-2 minuten tot het geurig is, onder af en toe roeren. Voeg vervolgens de resterende ingrediënten toe en ga verder met het recept.

Gezonde-Groentesoep_Recept

Gezonde Groentesoep

INGREDIËNTEN
2 eetlepels olijfolie
1 ui, geschild en in blokjes gesneden
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
2 wortels, in blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
4 kopjes groentebouillon
2 blikjes in blokjes gesneden tomaten (met hun sappen) of verse tomaten zonder zaadlijsten en vel
1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
1 paprika, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
1 eetlepel Italiaanse kruiden
2 grote handenvol babyspinazie
fijn zeezout en vers gemalen zwarte peper
optionele garnituren: gehakte verse peterselie of basilicum,

INSTRUCTIES
Verhit olie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg ui toe en bak 4 minuten, af en toe roeren. Voeg knoflook, wortelen en selderij toe en bak nog 5 minuten, af en toe roeren.
Voeg groentebouillon, tomaten, zoete aardappel, paprika, en Italiaanse kruiden toe. Roer om te combineren.

Blijf koken tot de soep suddert. Zet het vuur laag, dek af en laat 10-15 minuten sudderen, of tot de zoete aardappelen zacht zijn.
Roer de spinazie erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper *.
Serveer warm.

OPMERKINGEN

Bewaar instructies: deze soep kan maximaal 3 dagen in een afgesloten bak worden bewaard of maximaal 3 maanden worden ingevroren.

Detox Salades

Detox-Salade-Recept-met-wortel-gember-Dressing

 

Detox salade met Gember dressing

BESCHRIJVING
Deze eenvoudige Detox-salade is echt heerlijk! Het is gemaakt met allerlei verse en feel-good greens en gegarneerd met een zoete en pittige wortel-gemberdressing.

INGREDIËNTEN
DETOX SALADE INGREDIËNTEN:
3 kopjes fijngehakte * boerenkoolbladeren
2 kopjes fijngehakte broccoliroosjes
2 kopjes fijngehakte rode kool
1 kop matchstick (geraspte) wortelen
1 kop grof gehakte verse korianderbladeren
1/2 kopje geroosterde geschaafde amandelen
1/3 kopje dun gesneden groene uien
1 avocado, geschild ontpit en in blokjes gesneden
1 batch wortel gember dressing (zie hieronder)

WORTEL-GEMBER DRESSING INGREDIËNTEN:
1 grote wortel, geschild en grof gehakt
1/4 kopje rijstwijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte verse gember
1 eetlepel honing (of uw gewenste zoetstof)
1 eetlepel witte (shiro) miso
1/2 theelepel geroosterde sesamolie
Zeezout en zwarte peper, naar smaak

INSTRUCTIES
DE SALADE MAKEN:
Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en meng om te combineren. Serveer onmiddellijk. (Of als je niet de hele salade in één keer gaat serveren, kan de salade zonder de dressing worden gemengd en maximaal 2 dagen in een verzegelde container worden gekoeld met de dressing afzonderlijk in een andere verzegelde container.)

DE WORTEL-GEMBER DRESSING:
Voeg alle ingrediënten toe aan een blender of keukenmachine en pulseer tot het helemaal glad is. Breng op smaak met zout en peper en / of voeg extra honing toe als je een zoetere dressing wilt. Onmiddellijk serveren of in een afgesloten bakje bewaren gedurende maximaal 1 week.

OPMERKINGEN
* Ik raad aan de salade-ingrediënten met een keukenmachine te hakken.
Of je kan ze met de hand (groot koksmes) hakken.

Spruitjes-Cranberry-en-Quinoa-Salade

 

Spruitjes, Cranberry en Quinoa salade

BESCHRIJVING
Deze Spruitjes, Cranberry en Quinoa Salade is super gemakkelijk te maken met geraspte verse spruitjes en een oranje vinaigrette.

INGREDIËNTEN
SALADE INGREDIËNTEN:
1 pond geraspte spruitjes
2 kopjes gekookte quinoa
1 kop gedroogde cranberries
2/3 kopje gehakte pecannoten, geroosterd
1 middelgrote sjalot, geschild en fijngehakt
oranje vinaigrette (zie hieronder)

ORANJE VINAIGRETTE:
1/4 kopje vers geperst sinaasappelsap
1/4 kopje olijfolie
2 eetlepels appelazijn
royaal snufje fijn zeezout en vers gekraakte zwarte peper

INSTRUCTIES
Maak de vinaigrette. Klop in een kleine kom alle ingrediënten door elkaar.

Maak de salade. Combineer de geraspte spruitjes, gekookte quinoa, gedroogde cranberries, gehakte pecannoten en sjalot in een grote kom.
Besprenkel gelijkmatig met de vinaigrette en gooi vervolgens tot het volledig is gecombineerd.

Proef en breng de salade op smaak met extra zout en peper, indien nodig.
Serveer onmiddellijk, of koel in een afgesloten container voor maximaal 3 dagen.

Griekse-Yogurt-kool-salade

 

Koolsalade met Griekse Yoghurt

BESCHRIJVING
Dit recept is mayo-vrij, lichter, snel en gemakkelijk te bereiden en perfect romig en lekker!

INGREDIËNTEN
1 kleine witte kool
1 kop geraspte wortelen
1/2 kopje dun gesneden uien
2/3 kopjes gewone Griekse yoghurt zonder vet
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels appelazijn
2 eetlepels honing, opgewarmd
1 theelepel mosterd Dijon (optioneel)
1/4 theelepel selderijzout
snufje zout en vers gemalen zwarte peper

INSTRUCTIES
Combineer de kool, wortel en uien in een grote kom en meng goed door elkaar.

Klop in een aparte kom Griekse yoghurt, citroensap, azijn, honing, mosterd selderijzout en een snufje zout en peper tot een mengsel.

Proef en breng op smaak met extra zout en peper indien nodig.

Giet het Griekse yoghurtmengsel in het koolmengsel, en meng tot het gelijkmatig is gemengd.

Serveer onmiddellijk, of dek af en koel tot 4 uur.

Keuken benodigdheden

Er zijn verschillende manieren om sap te maken: centrifugeren, malen en persen. Voor de saprecepten heb je aan een slowjuicer, sapcentrifuge, blender of juicer voldoende.

Een citruspers is altijd handig om sinaasappels, grapefruit of citroen te persen.

Boodschappen Groenten

Bospeentjes of Wortels
Rode bieten
Tomaten
Spinazie
Komkommer
Knoflook
Selderij stengels
Witte kool
Rode kool
Peterselie
Gerstgras
Sperziebonen
Witlof
Gember (voor een pittige smaak)

Boodschappenlijst Fruit

Sinaasappels
Ananas
Grapefruit
Appels (granny’s)
Peer
Druiven
Limoen
Aardbeien
Meloen

Boodschappen Salades

Tomaten
Diverse soorten sla
Bloemkool
Paprika
Courgette
Uien
Brocolli
Avocado
Peterselie
Koriander
Basilicum
Munt
Rozemarijn
Oregano
Dille
Dressing: Olijfolie en citroen