Meer lezen over Sapvasten

hoe gaat dat, sapvasten

Gedurende de hele periode drinkt men alleen sappen van groente of fruit. De sappen moeten in de mond goed ingespeekseld worden en sloksgewijs worden gedronken. Groente en fruitsappen kunnen afgewisseld worden. Verder mag er natuurlijk ook kruidenthee en water gedronken worden.

Gebruik het liefst verse sappen

Als je gaat ontslakken, kun je het best zelf je vruchtensap en groentesap maken van biologisch geteelde producten. Wie eenmaal vers, zelfgemaakt sap heeft geproefd, wil niets anders meer. Vers sap heeft een romige textuur, ziet er troebel uit en smaakt voortreffelijk. Doordat het geconcentreerd is, krijg je ook veel meer vitamines en mineralen binnen dan door alleen maar rauw fruit en rauwe groente te eten

Een glas met 100 ml wortelsap levert bijvoorbeeld evenveel anti-oxidanten in de vorm van caroteen als 450 gram rauwe wortels. Vers sap heeft ook enzymactiviteit, wat niet geldt voor gebotteld en gepasteuriseerd sap.

Zelfgemaakte sappen kun je gebruiken voor soepen, maar ze zijn ook een prima basis voor niet-alcoholische Cocktails. Een van de lekkerste combinaties is citroensap (met een stukje schil) met sprankelend mineraalwater en biologische honing.

Maak liefst niet meer sap dan je per keer nodig hebt. Vers sap gaat snel in kwaliteit achteruit en verkleurt (bijvoorbeeld sap van appel, kiwi, avocado, wortel), en moet vrijwel direct opgedronken worden. Sap van bijvoorbeeld sinaasappel en grapefruit kan wel een dag in de koelkast worden bewaard. Koop je sap, kijk dan op het etiket of het biologisch is; daaraan wordt als conserveermiddel alleen vitamine C toegevoegd (ascorbinezuur) en er zit geen toegevoegde suiker in.

het effect van sapvasten

Het effect van sapvasten is tweevoudig

Het geeft het verteringssysteem én een groot deel van de lichamelijke functies min of meer complete rust, en tegelijkertijd heeft het lichaam de mogelijkheid om vaste resten te elimineren of eruit te werken. Daarnaast is sapvasten in veel gevallen ook een middel ter bezinning en kan het dienen voor de behandeling van ziekten.

Tegenwoordig wordt sapvasten vooral ook gebruikt om snel en gezond af te slanken.

Gedurende het sapvasten eten we geen enkel vast voedsel, wat het ook is. Toch zul je fysiek geen honger hebben.

Mentaal zal men wel een hongergevoel kunnen hebben maar dit gaat over. Wees gedisciplineerd. De supplementen creëren al een soepele darmvulling waarbij men een voller gevoel in de maag heeft en het reduceert de effecten van vrijkomende toxines. We drinken grote hoeveelheden water, groente of fruitsappen verdunt met water.

Deze verdunning is noodzakelijk omdat anders de verbranding van de overblijfselen te hevig en geconcentreerd zal verlopen.

Fruit is het grote schoonmaakmiddel van het lichaam. Op een sapvastendag moet men veel vloeistoffen drinken, tot wel 4 liter per dag. Het effect van het sapvasten is dat een groot deel van de vaste afvalstoffen die zich in de loop der tijd kunnen ophopen in het systeem, eruit gewerkt worden.

Powerdetox Recepten Boek

Voorbeeld sapvasten menu voor 7 dagen Powerdetox

In de onderstaande tabel vindt je een sapvastenmenu als voorbeeld voor de 7 dagen Powerdetox.
Laat dit menu echter niet beperkend zijn op jouw creativiteit met voeding en sappen maken.
Dit is slechts een voorbeeld met eenvoudige sappen welke door iedereen eenvoudig te maken zijn.

DETOXDAGONTBIJTLUNCHDINER
1SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SALADE
(groot)
(zie recepten)
SOEP (0,5 ltr.)
(zie recepten)
2SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
3SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
4SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten).
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
5SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
6SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SAP
(0,5 ltr.)
(zie recepten)
SALADE
(groot)
(zie recepten)
7SAP
(0,75 – 1 ltr.)
(zie recepten)
SALADE
(groot)
(zie recepten)
SOEP (0,5 ltr.)
(zie recepten)

Waarom kan ik beter niet gewoon
sap in flessen en blikjes of
ingevroren sappen kopen?

Het kan wel, maar het is niet beter. Er gebeurt heel veel met, fruit en groente voordat ze in een fles of blik worden gestopt.

Vaak worden ze om verschillende redenen met chemische stoffen overgoten. Chemische stoffen kunnende voedingsstoffen vernietigen, en wanneer de chemische stoffen met veel water eraf worden gewassen, lossen de mineralen op.

Sommige chemische stoffen zullen er toch op blijven zitten en die moet het lichaam dan verteren. Bovendien worden veel sappen hij hoge temperaturen verhit als onderdeel van de pasteurisatie waardoor het langer goed blijft. Dit proces doodt de enzymen, de ‘stuwende krachten’ van het leven.

Vaak worden er additieven zoals natriumhenzoaat, benzoëzuur en natriumnitraat toegevoegd. Vervolgens gaan de sappen naar winkelmagazijnen, waar ze weken of maanden kunnen staan voordat ze bij ons in de winkel staan. Tegen de tijd dat je de verwerkte sappen krijgt, zijn de meeste voedingsstoffen verloren gegaan.

Als je vers sap maakt, weet je zeker dat je een grote hoeveelheid van de voedingsstoffen die in fruit en groente zitten, binnenkrijgt.

welke keuze