Buikvormen bekeken door dr. Mayr

Powerdetox_Affiliate_Banner
Al het voedsel wat wij eten passeert de darmen.
De conditie van de darmen wordt mede bepaald door het “aanbod”. Dit aanbod kan bestaan uit wisselende soorten en -hoeveelheden. Wat in een kleine hoeveelheid geen problemen veroorzaakt kan dat mogelijkerwijs in een grotere hoeveelheid wel doen. Tegelijkertijd kunnen bepaalde voedingsmiddelen zelfs in kleine hoeveelheden al problemen veroorzaken en de problemen kunnen evenredig groter worden als de hoeveelheden toenemen.
 
De verschillende buikvormen geven een indicatie wat de conditie van de darmen is.

Detox Theorie

Meer inzicht in de theorie

Normale buik

Normale buik

Door ontsteking veroorzaakte kraanbuik

Een vernauwd en verkrampt maag-darmkanaal veroorzaakt een holle buik. Er is hier sprake van een flink ontstoken dunne darm

Gasbuik

De darmen zijn voornamelijk gevuld met gassen. Omdat gas lichter is dan lucht ontwikkeld zich een welving net boven de navel.

Ballonbuik

Bij een grotere gasvorming ontstaat meer en meer een ballonbuik.

Drekbuik

De darmen zijn gevuld met achtergebleven voedselresten. Aangezien deze zwaarder zijn dan lucht zal de uitstulping van de buik met name onder de navel te zien zijn.

Drekbuik door ontsteking

Deze vorm begint als drekbuik. Door ontbinding van de achtergebleven voedselresten wordt het darmslijmvlies geprikkeld. Op een zeker moment ontstaat er een harde, onder de navel spits toelopende buik die pijnlijk is als men er op drukt.

Gas-Drekbuik

Dit is als het ware een in tweeën gedeelde buik. De gassen duwen het gedeelte boven de navel omhoog en de achtergebleven voedselresten drukken de onderbuik naar beneden.

Gas-drekbuik door ontsteking

Deze vorm begint als gas-drekbuik. Het gas duwt het gedeelte boven de navel omhoog. Door ontsteking van het darmslijmvlies als gevolg van achtergebleven voedselresten ontstaat daarbij ook nog een, onder de navel spits toelopende buik die drukgevoelig is.

Al deze aparte buikvormen ontstaan vaak als gevolg van te veel geraffineerd en koolhydraatrijk voedsel. Denk hierbij met name aan suiker en kant- en klaar spullen.

Groente en fruit veroorzaken in de regel géén problemen en dragen juist bij aan een goede vertering en een gezonde darmflora.

Juist door het hoge gehalte aan ‘makkelijk verteerbare’ koolhydraten gaan enzymatische processen van de rails en de maagzuursamenstelling verandert (het maagzuur wordt minder zuur – je kunt ook zeggen: je krijgt een tekort aan maagzuur).

Hierdoor wordt met name de mineraal- en de eiwitvertering in de maag gestoord (oprispingen worden veroorzaakt door slecht verteerde eiwitten die te lang in de maag blijven – niet door teveel maagzuur).

Als gevolg van de slechte mineraal- en eiwitvertering (en de verstoring van de enzymen) krijgt ook de rest van het spijsverteringsstelsel het moeilijk. De flora verandert, de zaak verteert niet goed (je ziet ook onverteerde resten terug in de ontlasting) en de darmpassage wordt aanmerkelijk vertraagd waardoor ophopingen van voedselresten ontstaan. Deze voedselresten gaan rotten en gisten en zetten zich vast in de darmwand. Dit proces wordt verslakking genoemd. Dit wederom veroorzaakt naast een vernauwde darmdoorgang ook andere problemen.
 
De darmwand neemt normaal gesproken uit de voedselbrij van allerlei zaken op die nodig zijn voor het lichaam. De toxinen of giftige stoffen die vrijkomen bij het rottingsproces worden nu echter ook opgenomen.
 
Dit fenomeen wordt zelfvergiftiging vanuit de darmen genoemd. De giftige stoffen komen in de bloedbaan terecht en veroorzaken elders in het lichaam van allerlei klachten. Het lijkt vreemd maar chronische vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, slechte adem, vage rugklachten en nog vele andere klachten hebben zo vaak hun oorzaak in de darmen.
 
Een reinigingskuur in combinatie met een darmreiniging én een aanpassing van het voedingspatroon kan echter al wel vele klachten verlichten. Herstel het zuur-basen evenwicht in de voeding, laat geraffineerde koolhydraten (kant en klaar producten, suiker, wit brood en wit meel producten, frisdranken, snacks) staan en zorg voor een goede vitamine en mineralen status.
 
Een goede start om de zaak weer op de rails te krijgen is het scheiden van verschillende voedingsmiddelen. Op deze manier wordt de darm minder belast en voorkom je gistings- en rottingsprocessen.
 
Besef dat fruit of vruchtensappen bij een verstoorde darmwerking niet te combineren zijn met andere voedingsmiddelen. Fruit verteert veel sneller en zal, indien gelijktijdig of direct ná groente, granen, zuivel en/of vlees gegeten, in een verstoorde flora absoluut gaan gisten. De doorvoer van granen, groente, zuivel en vlees neemt in een verstoorde flora altijd meer tijd in beslag.
 
Gebruik bij darmproblemen fruit dus uiterlijk tot een half uur vóór een maaltijd. Minimaal een uur laten verstrijken na de maaltijd voor je weer fruit eet. Combinaties met fruit zijn niet aan te bevelen! Bedenk dat ook vruchtenyoghurt fruit bevat en in veel “moderne” gerechten zit ook fruit (denk aan kip-kerrie, dit bevat ananas en rozijnen), ook vruchtensap of -nectar bevat fruit en gist nog sneller.
 
Begin een dag met fruit en vruchtensappen en stel de (brood) maaltijd uit tot minimaal een half uur na het eten van fruit of het drinken van vruchtensappen. Vruchtensap bij de maaltijd en fruit als toetje heeft een absoluut funeste uitwerking op het functioneren van je darmen! Ook de combinatie melk en fruit (zoals in veel zuiveldranken) is in dit kader absoluut niet aan te bevelen.
 
Bedenk dat een gezonde darm de combinatie prima aan kan.
 
Klik de button hieronder om verder te leren…..
 
De juiste lichaamschemie