
Al het voedsel wat wij eten passeert de darmen.De conditie van de darmen wordt mede bepaald door het “aanbod”. Dit aanbod kan bestaan uit wisselende soorten en -hoeveelheden. Wat in een kleine hoeveelheid geen problemen veroorzaakt kan dat mogelijkerwijs in een grotere hoeveelheid wel doen. Tegelijkertijd kunnen bepaalde voedingsmiddelen zelfs in kleine hoeveelheden al problemen veroorzaken en de problemen kunnen evenredig groter worden als de hoeveelheden toenemen.De verschillende buikvormen geven een indicatie wat de conditie van de darmen is.
Detox Theorie

Normale buik
Normale buik

Door ontsteking veroorzaakte kraanbuik
Een vernauwd en verkrampt maag-darmkanaal veroorzaakt een holle buik. Er is hier sprake van een flink ontstoken dunne darm

Gasbuik
De darmen zijn voornamelijk gevuld met gassen. Omdat gas lichter is dan lucht ontwikkeld zich een welving net boven de navel.

Ballonbuik
Bij een grotere gasvorming ontstaat meer en meer een ballonbuik.

Drekbuik
De darmen zijn gevuld met achtergebleven voedselresten. Aangezien deze zwaarder zijn dan lucht zal de uitstulping van de buik met name onder de navel te zien zijn.

Drekbuik door ontsteking
Deze vorm begint als drekbuik. Door ontbinding van de achtergebleven voedselresten wordt het darmslijmvlies geprikkeld. Op een zeker moment ontstaat er een harde, onder de navel spits toelopende buik die pijnlijk is als men er op drukt.

Gas-Drekbuik
Dit is als het ware een in tweeën gedeelde buik. De gassen duwen het gedeelte boven de navel omhoog en de achtergebleven voedselresten drukken de onderbuik naar beneden.

Gas-drekbuik door ontsteking
Deze vorm begint als gas-drekbuik. Het gas duwt het gedeelte boven de navel omhoog. Door ontsteking van het darmslijmvlies als gevolg van achtergebleven voedselresten ontstaat daarbij ook nog een, onder de navel spits toelopende buik die drukgevoelig is.
Al deze aparte buikvormen ontstaan vaak als gevolg van te veel geraffineerd en koolhydraatrijk voedsel. Denk hierbij met name aan suiker en kant- en klaar spullen.
Groente en fruit veroorzaken in de regel géén problemen en dragen juist bij aan een goede vertering en een gezonde darmflora.
Juist door het hoge gehalte aan ‘makkelijk verteerbare’ koolhydraten gaan enzymatische processen van de rails en de maagzuursamenstelling verandert (het maagzuur wordt minder zuur – je kunt ook zeggen: je krijgt een tekort aan maagzuur).
Hierdoor wordt met name de mineraal- en de eiwitvertering in de maag gestoord (oprispingen worden veroorzaakt door slecht verteerde eiwitten die te lang in de maag blijven – niet door teveel maagzuur).