Darmproblemen en Oorzaken

Powerdetox_Affiliate_Banner

De normale regel is “bij elke maaltijd hoort een stoelgang”.

Darmproblemen welke veel voorkomen

Oorzaak en Gevolgen van Constipatie

Mensen kunnen meerdere kilo’s stoelgang met zich meedragen als ze leiden aan constipatie. De normale regel is “bij elke maaltijd hoort een stoelgang”.
 
Daarnaast kan men ook heel wat nooit uitscheiden stoelgang met zich meedragen die aan de wand van de darm is blijven kleven als een laag rubber en daar de opname van nuttige stoffen belemmert.
 
Een goede remedie hiervoor is een grondige darmreiniging met behulp van de juiste supplementen en eventueel een colon irrigatie set.
 

Zet verstopping uit je hoofd

De eerste stap naar de gezondmaking van de vitaliteit is evenwicht brengen tussen lichaam en geest. M.a.w. wat je eerst dient te overwinnen is de mentale constipatie.
 
Verstopping mag geen onveranderlijke zekerheid worden in je hoofd. Vergeet gewoon je verstopping. Houd op met steeds opnieuw aan je “luie darmen” te denken.
 
Bezig zijn met verstopping veroorzaakt nu eenmaal verstopping; dat is een wet van het denken. Stop het probleem-denken. Denk je darmen gezond en handel, gedreven door je gedachten, op een fatsoenlijke manier met je darmen, zodat ze niets anders kunnen dan goed functioneren.
 
Je darm is een stuk natuur, een wereld in het klein. Hier is de natuur op zijn best. Jammer genoeg is de darm als orgaan veel te veel beschouwd als een ontgiftende afvoerpijp. Niets is minder waar.
 
De darm is een prachtig orgaan dat zichzelf reinigt. De darm is gebouwd om de bijna vanzelfsprekende kleine restanten op te ruimen en doet dat zonder probleem.
 
Tengevolge van de vele toxische prikkelende, gistende, rottende, gekookte, gedenatureerde, en andere vervuilende producten (moeilijk om nog voeding te noemen) en werkingen, is de darm gaan lijken op een vuile, stinkende riool.
 
Je kan dit feit reproduceren, dit aanvaarden als een onveranderlijk feit en nalaten iets te doen. Dan behoor je tot de onbeweeglijke massa die gelooft in tegenslag en ziekte…
 
Trage darmen zijn het symptoom voor indigestie, gasvorming, ondervoeding, hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, slechte smaak in de mond, beslagen tong,, ondergewicht en overgewicht…
 
Veel van deze symptomen kennen we, maar hoe vaak brengen we ze in verband met het slecht functioneren van de darm? Het onderkennen van deze problematiek dwingt ons met een kritisch oog onze gewoonten te onderzoeken.
 

Een nieuwe start

Een darmreinigingskuur of Darmmanagement Kuur zorgt voor een heropbouw van de darmflora, door levend voedsel, door rauwkost, door darmsanering, darmmassage, darmspoelingen…, een vernieuwing met levende cellen van levend voedsel kan een nieuwe start betekenen.
 
Door de darmen te reinigen door natuurlijke, zachte vezelhoudende voeding, zal men zich ontdoen van een immense vuilbak, die voor problemen zorgt.
 
Iedere invloed van psychische of fysieke aard kan de zenuwenergie (ook die van de darm) uitputten; extreem vermoeiend werk of bezigheden, liefde, haat, vreugde of zorgen, overwerk of helemaal geen werk, emotionele aangelegenheden, vreetbuien, verkeerd combineren wat onverteerde voeding veroorzaakt, gisting, rotting, verkeerd voedsel… dit alles leidt tot auto-intoxicatie, de basis voor alle ziekten.
 
Men mag nooit uit het oog verliezen dat constipatie gepaard gaat met een verzwakking van de darm. Eerst is er verminderde energie voor de bezenuwing, wat resulteert in minder spierkracht: motorieke insufficiëntie.
 
Ten tweede blijven ook de darmcellen in gebreke bij de afscheiding van hun sappen, resultaat; een vermindering van verterings- en fermentatiekracht, het ontbreken van beschermend darmslijm dat als glijmiddel dient voor het transport van de verteringsresten.
 
De verschillende varianten van constipatie (van lichte verzwakking of traagheid tot het totale functieverlies) hebben te maken met een variatie van motorische, uitscheidings- en afscheidingsfactoren. Alle voedings- en chemische prikkels leiden tot overstimulatie, wat deze 3 factoren nadelig beïnvloedt. Absolute zelfcontrole is de basis waarop een terugkeer naar gezondheid moet gebouwd worden.
 

Vezels in de voeding

Voor de normale gang van zaken in de darm, is een voeding nodig die na vertering een minimale hoeveelheid reststoffen nalaat. Hoe meer toxines een voedingsmiddel vormt, hoe noodzakelijker het is dat er vezelstoffen zijn die de toxines buiten het lichaam brengen.
 
De vezels zijn een belangrijke hulpmiddel, die aan de voeding verbonden moeten zijn en die bij elke maaltijd, zonder enige uitzondering aanwezig moeten zijn. Iedere maaltijd behoeft zijn vezels,. Iedere maaltijd moet zijn natuurlijke vezels bevatten die ervoor zorgen dat de voedselresten worden getransporteerd. Een maaltijd zonder vezels is voor mensen met vertraagde darmfunctie een zonde!
 
Velen zijn het fabeltje gaan geloven dat men, om een betere stoelgang te bekomen bruin brood moet eten. Onafgezien van de kwaliteit en de bereidingswijze van het bood zijn de vezels van de erin voorkomende zemelen irritant voor de darmwand. Als men daarenboven nog geloof hecht aan de folklorischtische gebruiken, zoals half gemalen tarwekorrels en andere ruwe vezels, dan is het hek van de dam! voor sommigen is dit pas het begin van de grotere darmproblemen.
 
De zachte vezels uit fruit en groenten daarentegen zijn beschermend voor de darmwand en niet het minst irritant. Groenten eet men niet óm de vezels. Men eet ze gewoon omdat het onze natuurlijke voeding is. De vezels zijn er gewoon bij. groenten en fruit bieden de kans om tegelijk in voedingssubstanties te voorzien; alle noodzakelijke hulpstoffen voor de omzetting en de regulatie van het organisme.
 
Groenten en fruit zijn de enige voedingsmiddelen die op geen enkel vlak roofbouw plegen op de lichaamsreserves. De bevorderlijke werking op de darm kan snel aangetoond worden. Het volstaat gedurende één maand een uitsluitend fruit-groenten voeding te gebruiken en de hardnekkigste constipatie verdwijnt.
 
Indien u niet altijd in de gelegenheid bent om groente en fruit te nuttigen kan men overwegen een goede “darmmanager” te nemen zoals Darmmanagement PRO welke de dagelijkse behoefte van vezels voorziet. 
 

Darmverstopping of constipatie kan zich uiten door:

 • Pijnlijke ontlasting
 • Opgezette buik
 • Droge, harde of keutelvormige stoelgang
 • Onregelmatige, geen frequente stoelgang
 • Hard moeten persen
De regel is: “Bij elke maaltijd hoort een stoelgang”.
 
Als men 3 keer per dag eet, dient men dus liefst 3 keer stoelgang te hebben.
Sommige mensen zijn het zo gewoon om slechts 1 keer per dag of om de 2 dagen stoelgang te hebben, dat ze niet beseffen dat ze eigenlijk lijden aan constipatie.
 
Het is nauwelijks voor te stellen dat sommige mensen slechts 1 keer per week of om de 2 weken gaan.
Bijna 1 persoon op 5 en 1 vrouw op 2 heeft last van constipatie.
 
Er zijn talrijke factoren die in verband kunnen gebracht worden met een trage, pijnlijke of moeilijke stoelgang:
 • Te weinig drinken
 • Te weinig vet in de voeding
 • Te weinig lichaamsbeweging. Het vraagt wat creativiteit om meer beweging in het dagelijks leven te krijgen, maar het lukt wel. Zo kan men bvb. boodschappen doen met de fiets of de benenwagen of een hometrainer installeren voor de TV.
 • Te droge voeding: teveel brood en andere graanproducten, kaas, vlees, vis, charcuterie, snoep, enz.
 • Nevenwerking van bepaalde medicamenten vb. tegen depressie, tegen hoest (codeïne), ijzerpreparaten,…
 • Te lang ophouden bvb. in sommige beroepen (chauffeur, leerkracht, winkelbediende, kinesist)
 • Misbruik van laxeermiddelen, die de darmwand irriteren en overstimuleren, leiden tot afhankelijkheid en de darm nog luier maken
 • Bepaalde gemoedstoestanden en karaktereigenschappen: stress, gejaagdheid, materialisme, pessimisme, melancholie, gierigheid, opkroppen, niet kunnen loslaten, perfectionisme, hardheid, autoritair zijn, koppigheid, verstarring, gebrek aan soepelheid, gespannen, depressie, overbezorgdheid, enz.
 • Ziekten vb. spastisch colon, diabetes, traag werkende schildklier, dikke darmkanker, depressie
 • Te veel “stoppende” voedingsmiddelen: graanproducten o.b.v. geraffineerd meel (wit brood, sommige knäckebröd, beschuit, wafels, taart, koeken, deegwaren zoals spaghetti …), suiker en afgeleiden (snoep, gebak, taart, confituur, choco, etc.), kaas, eieren, vlees, gevogelte, vis, charcuterie, witte rijst, bosbessensap, kaneel, rode wijn, banaan, appel, gekookte wortelen, enz.; Dit komt bij de meeste beschreven voedingsmiddelen erop neer dat men te weinig ballaststoffen in de voeding heeft, die volume geven aan de stoelgang en noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora.
 • Tijdelijk verschijnsel tijdens maandstonden, zwangerschap, vakantie
 • Bij kinderen: een te vroege zindelijkheidstraining, wat bij het kind een averechts effect heeft
De dikke darm word vaak gezien als de riool van ons lichaam.Als de stoelgang te lang in de dikke darm blijft, kan men terecht komen in een toestand van zelfintoxicatie.
 
Vanuit de bloedvaten in de dikke darm komen giftige en zelfs kankerverwekkende stoffen terecht in de lever, die deze zal trachten te neutraliseren. Als dat niet of onvoldoende lukt, komen deze in de verdere bloedsomloop terecht en zo overal in het lichaam.
Niet alleen de lever, maar heel het organisme wordt hierdoor belast.
 
Deze zelfintoxicatie kan mede oorzaak zijn van talrijke aandoeningen. Het lichaam zal trachten deze toxines op te slaan in het bindweefsel, spierweefsel, gewrichten; sommige mensen maken extra vet aan of houden vocht vast om deze toxines op te slaan.
 
Deze toxines kunnen ook psychische reacties uitlokken: geïrriteerdheid, onrust, agressie, stemmingswisselingen, moeheid, gespannenheid, enz.
 
Aangezien het cultureel zo gegroeid is dat mensen in de moderne samenleving heel veel zaken eten die niet geschikt zijn voor het menselijk spijsverteringsstelsel en dit dan bovendien nog allemaal door elkaar eten, dienen we er rekening mee te houden dat een zeker percentage van de eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen gaat rotten resp. gisten in de darmen. Hierdoor is de darmflora heel vaak verstoord.
 
Onwelriekende gassen zijn hiervan het gevolg en als deze niet via de anus het lichaam kunnen verlaten, worden ze in de bloedsomloop opgenomen met als gevolg hoofdpijnen, huiduitslag, slechtruikende adem, jeuk, misselijkheid, enz. Onvoldoende productie van spijsverteringssappen kan ook een belangrijke rol spelen in de productie van gassen.
 
Hoe korter de transittijd van de voedingsmiddelen door het spijsverteringskanaal, hoe minder het kan rotten of gisten en hoe minder toxines in de bloedsomloop terecht komen.
 
De transittijd wordt ook vertraagd door oude verharde, uitgerotte en nooit uitgescheiden faeces klevend aan de wanden van de dikke darm.
 
Door dit oud materiaal en ook een verminderd aantal lactobacillen in de darmflora, neemt ook de resorptie van bepaalde voedingsstoffen af, zoals vitaminen, enzymen en eiwitten met mogelijke tekorten als gevolg.
 
Deze laag oude faeces verhindert ook de zuivering van het lymfesysteem, waardoor de afvoer van toxines uit het inwendig milieu of extracellulair vocht in het gedrang komt.
 
Hierdoor wordt ook de circulatie van witte bloedcellen doorheen het lymfesysteem en extracellulair vocht bemoeilijkt met als gevolg een verminderde immuniteit of weerstand. Dit extracellulair vocht vervult een transportfunctie van voedingsstoffen en zuurstof van het bloed naar de cellen en van afvalstoffen en koolzuur van de cellen naar het bloed.
 
Afvalstoffen worden ook via het lymfesysteem afgevoerd naar de darm. Kan het lymfesysteem zich onvoldoende zuiveren, dan gaat de lever mee inspringen die toxines via de gal in de dunne darm brengt. Ook de huid kan een nooduitlaatklep zijn om afvalstoffen kwijt te raken, denken we maar aan uitslag en zweetvoeten.
 
Zo zien we hoe een overaanbod van toxines via voeding en drank of ook via de ingeademde lucht en de huid, en via de dikke darm (door constipatie) het hele lichaam kan belasten, met een grotere vatbaarheid voor lichamelijke en geestelijke kwalen.
 
Het verschil tussen de klassieke voedingswijze, type boterhammen met confituur of charcuterie, en een ideaal natuurlijk voedingspatroon aangepast aan iemands constitutie en aanleg voor bepaalde ziekten, is zo enorm groot, dat we er rekening mee dienen te houden dat mensen jaren nodig hebben om over te schakelen.
 
Sommige mensen zullen er echter nooit in slagen tot een gezond voedingspatroon te komen en kunnen alleen maar symptomatisch behandeld worden.
 

De adviezen voor een betere stoelgang liggen dan ook voor de hand:

 • Meer drinken: water, fruitsap, groentesap, kruidenthee.Ruwe vezels houden nl. vocht vast waardoor de stoelgang meer volume krijgt en zachter is.
 • Meer vet toevoegen in de voeding, dit verbetert het glijvermogen van de stoelgang
 • Meer lichaamsbeweging
 • Meer vochtrijke voeding gebruiken zoals fruit, groente, aardappelen
 • Goed luisteren naar de reflex om te “gaan”
Voel je dat je moet gaan, doe het dan en wacht niet te lang. Wat voor beroep men ook heeft, iedereen heeft recht om te “gaan”. Als een reflex niet beantwoord wordt, verdwijnt ze op langere termijn. Ze kan echter ook terug aangeleerd worden. Neem je tijd voor de stoelgang.
 

Specifieke behandeling van stress, depressie, ziektes

Gebruik van voeding rijk aan ballaststoffen: groente, fruit, aardappelen, volle granen, en verminderen van voeding arm aan ballaststoffen die meestal ook arm is aan vocht.
 
Langzaam overschakelen naar een gezonde meer natuurlijke voeding met minder geraffineerde en constiperende voedingsmiddelen, meer vochtrijke en ballaststoffenrijke voeding.
 

Er bestaan ook enkele specifieke remedies:

 • Gebruiken van olijfolie
 • Een glas lauw water drinken op nuchtere maag
 • Specifieke voedingsmiddelen met een laxerende werking: peren, druiven, pruimen, vijgen, dadels, aardbeien, frambozen, noten, melasse (rietsuikerstroop)
 • Gebruik van probiotica (darmbacteriepreparaten) of Komboecha-drank.
 • Zure voedingsmiddelen (zuur heeft een prikkelende werking): karnemelk, yoghurt, appelsienen, frisdranken (hoewel we die om andere redenen niet kunnen aanbevelen)
 • Vermijd zemelrijke producten omdat deze de darm kunnen irriteren en kunnen zorgen voor een vermindering van de opname van voedingsstoffen omdat zemelen het peristaltisme van de darm te veel verhogen.
 • Het is beter rauwkost te gebruiken om voldoende ruwe vezels te verkrijgen.
 • Spirulina of chlorellatabletten als natuurlijk voedingssupplement. Deze verbeteren ook de stoelgang.
 • Een kop koffie op de nuchtere maag is een bekende remedie, maar kunnen we om andere redenen niet aanbevelen.
 • Gebruik van Darmmanager zoals ‘Darmmanagement
 • Kruidenthee om ontgiftingsreacties zoals hoofdpijn, huiduitslag, slaapstoornissen enz. te verminderen of vermijden, bvb. rozemarijn, paardebloemwortel, berk, gentiaanwortel, brandnetel.
 • Ondersteuning van de ontgiftingsfunctie van de lever met paardebloem, artisjok, rammenas, enz.Van rauwe rammenas kan best slechts een klein schijfje nuttigen gezien de sterke werking, voor gekookte rammenas is er geen bezwaar.
 • Toepassen van goede voedselcombinaties om het aantal afvalstoffen tijdens de vertering en de productie van gassen (winderigheid) te verminderen
 • Reinigingskuur met darmspoelingen die ook het oude vastgekoekte materiaal uit de dikke darm kan verwijderen
 • Manuele lymfedrainage om het lymfesysteem te helpen zich te zuiveren
 • Hydrotherapie of sauna o.a. om afvalstoffen via de huid kwijt te raken
 
Bronnen:
CM, Folder “Trage Stoelgang”, Dienst GVO CM, Brussel
De Greef, R., Gastro-intestinale therapieën, s.l., s.d.
Dries, J., Voedingstherapie deel 2, Arinus, Genk, 2000
 
Klik de button hieronder om verder te leren…
 
De juiste lichaam chemie