‘The Ancient Secret’
Vasten wordt op grote schaal beoefend voor spirituele doeleinden en blijft onderdeel van vrijwel elke grote religie in de wereld.
Drie van de meest invloedrijke mannen in de geschiedenis van de wereld, Jezus Christus, Boeddha en de profeet Mohammed, deelden allemaal een gemeenschappelijk geloof in de genezende kracht van vasten.
In spirituele termen wordt het vaak reiniging of zuivering genoemd, maar praktisch komt het op hetzelfde neer.
De praktijk van vasten ontwikkelde zich onafhankelijk tussen verschillende religies en culturen, niet als iets dat schadelijk was, maar als iets dat diepgaand, intrinsiek heilzaam was voor het menselijk lichaam en de geest.
Vasten is niet zozeer een behandeling voor ziekte, maar een behandeling voor welzijn. Het regelmatig toepassen van vasten helpt mensen te beschermen tegen ziekte en zorgt ervoor dat ze zich goed voelen.
Symbolisch gezien maken gelovigen hun ziel leeg zodat ze klaar kunnen zijn om God te ontvangen. Vasten gaat niet zozeer over zelfverloochening, maar over een streven naar spiritualiteit en in staat zijn om met God te communiceren en zijn stem te horen.
Door te vasten onderwerp je je lichaam aan de Heilige Geest, verneder je je ziel voor de tegenwoordigheid van God en bereid je je voor om de stem van God te horen.’
‘Voor miljoenen mensen over de hele wereld is regelmatig vasten heel gewoon en maakt het al duizenden jaren deel uit van spirituele beoefening. Maar daarvoor was vasten gewoon een manier van leven.
Zonder bewaarbare granen en weinig ander voedsel dat heel lang vers bleef, ervoeren de meeste van onze voorouders regelmatig zowel feesten als hongersnood. Toen wild schaars was, seizoenen veranderden of de oogst klein was, deden jager-verzamelaars het zonder. De hele tijd eten is niet normaal.’
‘Grieks-orthodoxe christenen mogen 180 tot 200 dagen per jaar verschillende vastendagen volgen. De beroemde voedingsonderzoeker Ancel Keys beschouwde Kreta vaak als het uithangbord voor het gezonde mediterrane dieet. Er was echter een cruciale factor van hun dieet die hij volledig verwierp: het grootste deel van de bevolking van Kreta volgde de Grieks-orthodoxe traditie van vasten. Dit kan hebben bijgedragen aan de gezonde levensduur van deze populatie.
Van boeddhistische monniken is bekend dat ze zich na het middaguur onthouden van eten en tot de volgende ochtend vasten. Bovendien kunnen er dagen of weken achtereen alleen water vasten. Ze vasten om hun menselijke verlangens te blussen, wat hen helpt boven alle verlangens uit te stijgen om nirvana te bereiken en een einde te maken aan al het lijden. Dit past bij hun kernopvattingen van gematigdheid en soberheid.’
Hindoeïsme omarmt vasten in de overtuiging dat onze zonden minder worden naarmate het lichaam lijdt. Het wordt ook gezien als een methode om controle over verlangens te cultiveren en de geest naar vrede te leiden: de fysieke behoeften van het lichaam worden ontkend voor spirituele winst.
Bepaalde dagen van de week zijn aangewezen om te vasten in Hinduism’, evenals bepaalde dagen van de maand. Vasten is ook gebruikelijk op festivals. De traditionele Ayurvedische geneeskunde schrijft de oorzaak van veel ziekten ook toe aan de ophoping van gifstoffen in het lichaam en schrijft vasten voor om deze gifstoffen te reinigen.
Moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang tijdens de heilige maand Ramadan. Volgens de koran zei de profeet Mohammed: “De maand Ramadan is een gezegende maand, een maand waarin Allah het vasten verplicht heeft gesteld.” De profeet Mohammed moedigde ook het vasten op maandag en donderdag aan.
Ramadan is de best bestudeerde vastenperiode, maar verschilt van veel vastenprotocollen doordat vloeistoffen verboden zijn, wat resulteert in een periode van milde uitdroging.
‘De vroege adoptanten’
Een vroege voorstander van vasten was Hippocrates van Cos (ca. 460-ca. 370 voor Christus), algemeen beschouwd als de vader van de moderne geneeskunde. Tijdens zijn leven kwamen mensen tot het besef dat obesitas een zich ontwikkelende en ernstige ziekte was.
Hippocrates schreef: “Plotselinge dood komt vaker voor bij mensen die van nature dik zijn dan bij magere mensen.” H
ij adviseerde dat de behandeling van zwaarlijvigheid inspanning na de maaltijd en het eten van een vetrijk dieet zou moeten omvatten, en hij adviseerde dat “ze bovendien slechts één keer per dag zouden moeten eten.” Met andere woorden, het opnemen van een dagelijkse vastentijd van vierentwintig uur werd zelfs toen al erkend als zeer heilzaam bij de behandeling van zwaarlijvigheid.
Opnieuw bewijzend dat Hippocrates onze eerbied waard is, erkende hij ook de voordelen van lichaamsbeweging en het eten van veel gezonde vetten in een gezonde levensstijl.
De oude Griekse schrijver en historicus Plutarchus (ca. 46-ca. 120) herhaalde deze gevoelens. Hij schreef: “In plaats van medicijnen te gebruiken, beter vandaag.” Ook de bekende oud-Griekse denkers Plato en zijn leerling Aristoteles waren fervente voorstanders van vasten.’
‘De oude Grieken geloofden dat medische behandelingen vanuit de natuur konden worden waargenomen, en aangezien mensen, zoals de meeste dieren, van nature eten vermijden als ze ziek worden, geloofden ze dat vasten een natuurlijke remedie tegen ziekte was.
In feite kan vasten als een instinct worden beschouwd, aangezien alle dieren – honden, katten, runderen, schapen en ook mensen – voedsel vermijden als ze ziek zijn.
Denk aan de laatste keer dat je griep had, of zelfs een verkoudheid. Het laatste wat je waarschijnlijk wilde doen was eten. Dus vasten kan worden beschouwd als een universeel menselijk instinct om met meerdere soorten ziekten om te gaan. Het zit echt ingebakken in het menselijk erfgoed en het is zo oud als de mensheid zelf.
De oude Grieken geloofden ook dat vasten de mentale en cognitieve vermogens verbeterde, en ze erkende dat ze problemen en puzzels beter konden oplossen tijdens het vasten.
Dit is gemakkelijk te begrijpen. Denk aan de laatste keer dat je een enorme Thanksgiving-maaltijd hebt gegeten. Voelde je je daarna energieker en mentaal alerter? Of voelde je je slaperig en een beetje suf? De meesten van ons voelen zich slaperig.
Na een grote maaltijd wordt het bloed naar je spijsverteringsstelsel geleid om de enorme toestroom van voedsel aan te kunnen, waardoor er minder bloed naar de hersenen gaat. Het resultaat? Een voedselcoma. Misschien een dutje. Denk nu eens aan een tijd dat je vele uren niet had gegeten.
Weet je nog dat je lusteloos en mentaal traag was? Niet aannemelijk. Waarschijnlijk voelde je je mentaal scherp en volledig afgestemd op je omgeving. Dit is niet per ongeluk. In de paleolithische tijd hadden we al onze mentale vermogens en scherpe zintuigen nodig om voedsel te vinden. Toen voedsel schaars was, namen onze alertheid en mentale focus natuurlijk toe.
Andere intellectuele reuzen door de geschiedenis heen waren ook grote voorstanders van vasten. Paracelsus (1493-1541), een Zwitsers-Duitse arts en grondlegger van de toxicologie, schreef de beroemde woorden: “De dosis maakt het gif.” Hij observeerde de natuur kritisch en legde de basis voor moderne wetenschappelijke methoden.
Zijn ontdekkingen hebben een revolutie teweeggebracht in de geneeskunde. Als militair chirurg verwierp hij de oude praktijken van het aanbrengen van koemest op wonden en stond hij er in plaats daarvan op dat ze schoon en beschermd werden gehouden.
Hij maakte ook bezwaar tegen de gangbare medische praktijk van aderlaten. In plaats van deze gangbare praktijken te volgen, pionierde hij met klinische diagnose en toepassing van specifieke behandelingen.
Een briljante en transformerende wetenschapper, hij schreef ook: “Vasten is de beste remedie – de arts van binnen.”
Benjamin Franklin (1706-1790), een van de grondleggers van Amerika, was wereldberoemd vanwege zijn uitgebreide kennis op een groot aantal gebieden. Hij was een vooraanstaand wetenschapper, uitvinder, diplomaat en auteur. Hij veranderde zijn genialiteit in medicijnen en schreef ooit: “Het beste van alle medicijnen is rusten en vasten.”
En tot slot schreef Mark Twain (1835-1910), een van Amerika’s belangrijkste schrijvers en filosofen, ooit: “Een beetje honger kan echt meer doen voor de gemiddelde zieke man dan de beste medicijnen en de beste artsen.”
‘
Gratis Darmmanagement
Een gezonde darmfunctie is essentieel voor een goede spijsvertering, opname van voedingsstoffen en het behoud van een sterk immuunsysteem. Met ons Darmmanagement programma bieden we een holistische benadering om de darmgezondheid te ondersteunen en te optimaliseren.